اخلاق کاری
واژه اخلاق کاری گرچه داراي قدمتی به وسعت پیدایش کلام است اماتاکید روزافزون بر آن و بالاخص پیدایش قصورات فزاینده اخلاقی در کلیه زمینه ها و بوی ژه در مدیریت سازمانها باعث شده است که بعنوان یکی از داغترین مباحث روز توجه خاصی به آن مبذول شود. اخلاقیات و اصول اخلاقی از جمله مباحثی است که به کارگیري آن در جامعه مورد تاکید اسلام بوده است، به طوري که پیامبر اسلام (ص) هدف از رسالت خویش را به کمال رساندن مکارم اخلاقی معرفی کرده اند . از این رواخلاقیات به عنوان مجموعه اي از ارزشها، بایدها و نبایدها می تواند نقش مهمی را در مدیریت کار او اثر بخش ایفا کند. انضباط کاري، مهرورزي، دادورزي، معاشرت سازنده ، مشاورت، تواضع و خدمتگزاري از جمله شیوه هاي مطلوب اخلاقی مورد تاکید اسلام در مدیریت سازمانها محسوب می شود که جهت تحقق آنها تدوین منشور اخلاقیات و عملی ساختن آن در سازمانها ضروري است.در این راستا با ایجاد ضمانت هاي اجرایی و نهادینه کردن رفتار اخلاقی در سازمان می توان اخلاقیات و اصول اخلاقی را در سازمان تقویت کرد. که در صورت تحقق این امر، کاهش تبعیض، بی عدالتی، نارضایتی، افزایش روحیه سازمانی و تعهد کارکنان از یک سو، رشد و تعالی انسان ها، بالندگی سازمانها و پیشرفت جامعه از سوي دیگر موجب خواهد شد.
در مدیریت نیز اخلاق که به عنوان مجموعه اصول واستانداردهاي اخلاقی جهت دهنده رفتار تعریف شده است جایگاه در خور توجهی در مدیریت دولتی پیدا کرده است به گونه اي که بسیاري از کشورها آن را در دستور کار اصلاحات خود وارد کرده ودر سر لوحه ي برنامه هاي اصلاحات خدمات عمومی قرار داده اند.
ضرورت توجه به اخلاقیات در مدیریت دولتی ودر بحث اداره سازمان ها مطالعات متعددي به دنبال داشته است ، بی گمان تقویت اخلاقیات در بخش عمومی می تواند نقش مهمی در بهبود و توسعه سرمایه اجتماعی, وافزایش وجدان کاری در انظار عمومی ایفا می کند. اگر اخلاق در زندگی کاري انسان وجود وحضور داشته باشد، کار کردن شیرین و توام با رضایت شغلی و احساس رضایتمندي و خودشکوفائی از یکسو و رضایت مردم وپیشرفت امور وشکوفائی کار از سوي دیگر است و درنتیجه موجبات رضایت خالق و بارش رحمت ها وبرکات هاي او خواهد شد.
اهم دلایلی که موجب می شوند سازمانها اخلاقیات را مورد تاکید قرار دهند عبارتند از :نقش اخلاقیات به عنوان بخشی از استراتژي سازمانی و مدیریت سازمان ،تاثیر رعایت اخلاقیات در ایجاد تصویر مناسب از سازمان ،الزام قوانین و مقررات ،نقش اخلاقیات به عنوان یک دانش ویژه براي کاهش ناراحتی هاي اجتماعی ،نیاز سازمان به شناسایی هزینه ها و مخارج اجتماعی فعالیتها ،اثرات تبلیغاتی رعایت مسائل اخلاقی ،فشار دولتها ،تاثیررعایت اخلاقیات روي عملکرد سازمان و قیمت سهام سازمان ،مسئولیت قانونی مدیران وسازمان ها جهت رعایت اصول اخلاقی ،استانداردها ،تاثیر تعهد به مسائل اخلاقی روي کیفیت، فراگیر شدن بحث اخلاقیات و فشار ذینفعان مختلف.
منبع
موسی زاده، رضا(1394)، بررسی تاثیر اخلاق کاری بر کارآفرینی سازمانی، پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت بازاریابی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه.
دیدگاهی بنویسید