اختلالهای سلوک
ویژگی اصلی این اختلال الگوی تکراری و پیوسته تجاوز به حقوق اولیه دیگران یا تخطی از معیارها و ضوابط اجتماعی متناسب با سن است. برای تشخیص اختلال سلوک، کودک یا نوجوان باید نقض مداوم حقوق دیگران یا قوانین جامعه و هنجارهای آن را همراه با دست کم سه مورد از رفتارهای زیر نشان دهد: پرخاشگری فیزیکی به افراد یا حیوانات(به عنوان مثال ظلم و ستم به حیوانات، استفاده از سلاح، سرقت شامل رویارویی با قربانی)، تهدید، خسارت به اموال، سرقت، دروغ، فرارهای مکرر قبل از 13 سالگی و دور ماندن از خانه در تمام طول شب.
اختلال سلوک با برخی از اختلالهای دیگر مانند اختلال نارسایی توجه- بیشفعالی، افسردگی و اختلالهای یادگیری همراه است. همچنین اختلال سلوک با عوامل روانی-اجتماعی مانند سطح پایین اجتماعی- اقتصادی، روش تربیتی خشن و تنبیهی، اختلافات خانوادگی، فقدان نظارت درست والدین و کفایت اجتماعی مرتبط است.
سبک تربیتی تنبیهی خشن که ویژگی اصلی آن پرخاشگری کلامی و جسمی شدید میباشد با بروز رفتار پرخاشگرانه و ناسازگارانه در فرزندان ارتباط دارد. اختلال سلوک با وضعیت آشفته و نابسامان خانه مرتبط است و وجود نفرت، خصومت و دلخوری و درگیری بین والدین به عنوان یک عامل خطرساز در بروز رفتارهای ناسازگارانه در کودکان به شمار میآید. مسامحه والدین، آسیبهای روانی و کودک آزاری در اختلال سلوک نقش دارند. گاهی والدین آنقدر در تربیت کودکشان آسانگیر میشوند که تربیت کودک برعهده خویشاوندان نزدیک میافتد. اغلب چنین والدینی خود قربانی سبک تربیتی اشتباه والدینشان بودهاند.
رفتارهای بزهکارانه
بزهکاری به مجموع رفتارهایی که به منظور نقض قانون در جامعه انجام میشود، گفته میشود. درواقع بزهکاری به عنوان انحراف در عمل، رفتارهای ضداجتماعی، پرخاشگری بینفردی، سوءمصرف مواد و دارو شناخته میشود. بزهکاری کودکی و نوجوانی از پدیدههای مهمی است که مورد توجه روانشناسان واقع شده است. خانواده، مدرسه و معلمان نقش مهمی در کنترل اعمال بزهکاری دارند. دانشآموزانی که به مدرسه و معلم علاقه ندارند با احتمال بیشتری رفتارهای مجرمانه مرتکب میشوند و ایجاد روابط صمیمانه نزدیک با خانواده و دوستان، رفتارهای بزهکاری و انحرافی را کمتر میکند. بنابراین، عامل اصلی در بزهکاری، ضعیف شدن روابط است. از همگسیختگی خانواده، تعارض خانوادگی، غفلت خانوادگی و انحراف خانوادگی چهار عامل مهم در رفتار بزهکارانه میباشد.
علت رفتار بزهکارانه و خشونت پیچیده و چندبعدی است. سه نکته مهم در بزهکاری، جرم و خشونت وجود دارد:
- شروع زودهنگام بزهکاری، جرمهای بعدی در آینده را پیشبینی میکند.
- در رفتار مجرمانه تداوم وجود دارد. یعنی مجرمین نوجوان بیشتر احتمال دارد تبدیل به مجرم بزرگسال شوند.
- تعداد کمی از نوجوانان مجرم، سهم قابل توجهی از تمام رفتارهای مجرمانه را مرتکب میشوند.
منبع
لشگری،حمیده(1392)، مشکلات رفتاری دانشآموزان با اختلالهای یادگیری بر اساس سبک فرزندپروری والدین،پایان نامه کارشناسی ارشد، روانشناسی و آموزش کودکان استثنائی، دانشکده علوم تربیتی وروان شناسی شیراز
از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید
دیدگاهی بنویسید