ابزارهای اندازه­گیری عمومی در مقابل ابزار خاص

ابزار اندازه­گیری عمومی: با استفاده از ابزار عمومی می­توان کیفیت زندگی را در ابعاد وسیعی در گروه­های مختلف بیماران مانند بیمارن قلبی، ریوی، عروقی، ایدز و سرطان یا افراد سالم با استفاده از یک پرسشنامه سنجید و با یکدیگر مقایسه نمود. این نوع ابزار مخصوصا در مواردی که افراد، بیمار نیستند ولی کیفیت زندگی به دلایل متفاوت پایین است تعیین­کننده خواهد بود .

 ابزار عمومی در دو گروه قرار می­گیرند:

  • نمای سلامتی : در شرایط بسیار متفاوتی قابل استفاده است. پرسشنامه­هایی مانند اس اف 36 و ووکل ذـ بریف از این گروه هستند. این ابزارها به تنهایی ابعاد مختلف کیفیت زندگی را می­سنجند: اگرچه ابزار عمومی می­توانند پایایی روایی قابل قبولی داشته باشند ولی بر نماهای خاص بیماری­های مختلف تمرکز کافی ندارند.
  • سنجش کاربری : در این حالت یک عدد کلی که از یک سوال کلی بدست می­آید ارائه می­گردد. لذا امتیاز ابعاد مختلف مشخص نیست و همواره این مشکل مطرح می­شود که با یک عدد نمی­توان تمام امتیاز ابعاد مختلف و تفاوت آن­ها را منظور کرد. در این امتیاز کلی 0 معمولاً نماد مرگ و 10 نشان­دهنده سلامت کامل است. اگرچه ابزار عمومی میتوانند پایایی وروایی قابل قبول داشته باشند، بر نماهای خاص بیماریهای مختلف تمرکزکافی ندارند.

ابزار اندازه­گیری خاص: این ابزارها فقط برای بیمار­یهای مشخص یا گروه­های مشخص افراد قابل استفاده است. ایرادی که به این گروه از ابزارها وارد می­شود اینست؛ امکان مقایسه بین گروه­های مختلف وجود ندارد این ابزارها به اندازه ابزارهای عمومی کامل نیستند،درعوض از حساسیت و قابلیت پاسخگویی بیشتر برخوردارند.

ابزارهای اندازه­گیری یگانه در مقابل ابزارهای اندازه­گیری چندگانه

برخی از محققین برای دستیابی به پوشش مناسبی از ابعاد، چندین آزمون پی در پی انجام می­دهند. این کار داده­های باارزشی جهت هر یک از ابعاد کیفیت زندگی فراهم می­کنند ولی در این حالت استفاده جداگانه یکی از این آزمون­ها با حجم نمونه کم مشکل­آفرین خواهد بود. از طرفی در این رویکرد ارائه یک امتیاز خلاصه شده ممکن نیست و آنالیز چند متغیره ارجح می­گردد.دراین حالت این امکان وجودداردکه بیماران برای ابعاد مختلف،وزنهای متفاوت براساس باورکه خود متاثرازشدت بیماری آنها، فرهنگ، مذهب ویاتجربیات گذشته است، قائل شوند.

منبع

یکتایی،فرحدخت(1393)، اثربخشی آموزش تاب­آوری روانی بر کیفیت زندگی و امید به زندگی مادران کودکان ناشنوا،پایان نامه کارشناسی ارشد،روانشناسی عمومی،دانشگاه آزاداسلامی رشت

از فروشگاه بوبوک دیدن نمایید

 

اگر مطلب را می پسندید لطفا آنرا به اشتراک بگذارید.

مطالب مرتبط

دیدگاهی بنویسید

0